Charles Ave in Gemerts Nieuwsblad november 2018

In de Biechtstoel: Charles Avé

GEMERT – Ooit verruilde Charles Avé een mooi huis in de bebouwde kom van Gemert voor een woonstee achteraf, in de bossen, slechts bereikbaar via een zandpad. Verder verruilt hij met regelmaat, als zijn werk het toelaat, die plek op de Stippelberg voor Spanje. Hij houdt van dat land en spreekt de taal. En verder is hij sinds kort een galblaas lichter. Een afwisselende biecht!

Geloof je?

Ik ben niet praktiserend maar geloof wel in iets. Mijn laatste reis naar Jeruzalem heeft mij duidelijk gemaakt dat vroegere bijbelverhalen toch een grote impact hebben veroorzaakt in de persoonlijke beleving van het geloof.

Wat is je grootste deugd?

Kijkend naar de bestaande deugden zie ik rechtvaardigheid als mijn grootste deugd, waarbij het soms redelijk ingewikkeld is om rechtvaardig te blijven. Daar hoort evenzo “moed” bij, en daar bedoel ik de standvastigheid en de focus mee die vaak noodzakelijk zijn om rechtvaardig te blijven.

Wat is je grootste zonde?

Afhankelijk van het begrip “zonde” en de omgeving waarin je bent opgegroeid – toch altijd de plek waar jóúw normen en waarden op gefundeerd zijn – heb ik grote moeite met het laten staan van lekker eten en goede wijn.

Wat koester je het meest?

Als patriarch van je eigen gezin besef je dat het gezin uiteindelijk het meest belangrijke is in je leven, en hoop je dat dit wordt voortgezet met dezelfde normen en waarden – kijk maar naar het antwoord op de vorige vraag – óók als de tijd gekomen is dat je er niet meer bent.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Hoogmoed, dat is hetgeen wat ons van elkaar vervreemdt. Uiteindelijk worden we zonder bezit geboren en sterven we zonder bezit. Jawel, het is algemeen bekend: hoogmoed komt vóór de val.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Het op een afstandje gadeslaan hoe je kleinkinderen genieten van bepaalde zaken. Die ultieme uitdrukking op hun gezichten, dat is om van te genieten en tegelijkertijd onvergetelijk.

Van wie kun je nog wat leren?

Ik heb altijd de overtuiging gehad dat je tijdens je leven iedere dag iets bij leert. Soms krijg je gratis lessen van je omgeving, zoals van je kinderen, kleinkinderen, vrienden en kennissen. Soms gaat het om slechts piepkleine aanwijzingen die je weer mee kunt nemen in je bagage naar het einde toe.

Achter welke deur zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen, dat intrigeert mij bijzonder. Daarom zou ik wel eens een kijkje willen nemen achter de deur van Lionel Messi, die ondanks de weelde het steeds weer voor elkaar weet te krijgen om eenvoudig te blijven zonder zijn passie te verliezen.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Met Mark Rutte, gewoon om te zien of de vele onwaarheden die de man heeft verkondigd, of de beloftes die hij niet is nagekomen, hem dan vergeven zullen worden.

Heb je verder nog iets op te biechten?
Ja, ik heb nog een advies: Geniet van elke dag, het zou wel eens de laatste dag kunnen zijn.

 

Foto: Gemerts Nieuwsblad